Prognosesenteret venter fortsatt prisfall

De sesongkorrigerte boligprisene opplevde en opptur i januar for andre måned på rad. Prognosesenteret forventer fortsatt samlet prisfall på to prosent i inneværende år, og det kan bli større prisfall i Oslo enn i resten av landet.

Av Boligkanalen
5. februar 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190205134646548.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190205134646548.jpg?maxwidth=2000

  -  Boligprisene for landet som helhet steg nominelt med 2,7 prosent i januar fra desember 2018. Sesongkorrigert steg prisene med 0,5 prosent i januar sammenlignet med måneden før. Likevel er prisveksten i januar lavere enn snittet for januar de siste 10 årene, som er tre prosent. Med unntak av januar i finanskriseåret 2008, og årene 2015 og 2018, er prisveksten i januar i år den laveste siden denne statistikken ble startet i 2003, sier sjeføkonom Nejra Macic.

Boligprisene for landet som helhet steg nominelt med 2,7 prosent i januar fra desember 2018. Sesongkorrigert steg prisene med 0,5 prosent i januar sammenlignet med måneden før. Likevel er prisveksten i januar lavere enn snittet for januar de siste 10 årene, som er tre prosent. Med unntak av januar i finanskriseåret 2008, og årene 2015 og 2018, er prisveksten i januar i år den laveste siden denne statistikken ble startet i 2003, sier sjeføkonom Nejra Macic.
465
false b-0FalseTrue
0
Use regions/landmarks to skip ahead to chart

Dobbel opptur for boligprisene. Månedlige sesongkorrigerte endringer i boligprisene i Norge, prosent.

Long description.

No description available.

Structure.

Bar chart with 13 bars.
The chart has 1 X axis displaying categories.
The chart has 1 Y axis displaying Prisendring korrigert for sesongvariasjoner.

View as data table.

Chart graphic.

Dobbel opptur for boligpriseneCreated with Highcharts 7.0.2Chart context menuSep 2018 Sesongkorrigert: 0.1

Flere boliger til salgs

Det ble solgt rekordmange boliger i januar, men det ble lagt ut enda flere boliger til salgs.

  -  Det ble lagt ut nesten åtte prosent flere boliger for salg i januar i år enn samme måned i fjor, men omsetningene har holdt et høyt nivå og har økt med 7,3 prosent i samme periode. Vi ser at tilbudssiden stiger mer enn etterspørselen gjør, og det vil bidra til at prisene vil justere seg nedover utover 2019. Det er også nesten åtte prosent flere boliger tilgjengelige for salg i januar 2019 enn samme måned i fjor, sier sjeføkonomen.

Tar lenger tid å selge bolig

Det tar stadig lenger tid å selge en bolig.

  -  Som vi har varslet en stund, har omsetningstiden fortsatt å øke og det tok i gjennomsnitt 63 dager å selge en bolig i januar i år, noe som er fem dager mer enn tilsvarende i 2018. Raskest salgstid hadde Oslo med 37 dager og tregest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 104 dager, sier Macic.

Oslo kan falle mest 

Prognosesenteret opprettholder oppfatningen om at Oslo kan få et større prisfall enn landet for øvrig. 

  -  I Oslo var den månedlige prisveksten i januar 1,7 prosent nominelt, og 0,3 prosent sesongjustert. Det nominelle snittet for januar siste 10 år er 2,8 prosent i Oslo. Til sammenligning var januar-prisveksten 1,6 prosent i finanskriseåret 2008 i Oslo. Vi registrerer også at antall boliger lagt ut for salg økte med hele 19,4 prosent i Oslo i januar i år, sammenlignet med samme måned i fjor, mens omsetningene økte med 7,4 prosent i samme periode. Det indikerer at antallet usolgte boliger kommer til å stige i Oslo fremover, og vi fastholder fortsatt vår prognose om at Oslo-prisene kan korrigeres mer nedover enn resten av landet, sier sjeføkonomen. 

Opprettholder prognose om prisfall

  -  Vi venter fortsatt en svak prisnedgang på et par prosent i 2019 som helhet, grunnet økning i rente og boligtilbud – uten at det er noe dramatikk knyttet til det, sier Macic.


Flere boliger til salgs

Det ble solgt rekordmange boliger i januar, men det ble lagt ut enda flere boliger til salgs.
 
- Det ble lagt ut nesten åtte prosent flere boliger for salg i januar i år enn samme måned i fjor, men omsetningene har holdt et høyt nivå og har økt med 7,3 prosent i samme periode. Vi ser at tilbudssiden stiger mer enn etterspørselen gjør, og det vil bidra til at prisene vil justere seg nedover utover 2019. Det er også nesten åtte prosent flere boliger tilgjengelige for salg i januar 2019 enn samme måned i fjor, sier sjeføkonomen.

Tar lenger tid å selge bolig
 
Det tar stadig lenger tid å selge en bolig.

- Som vi har varslet en stund, har omsetningstiden fortsatt å øke og det tok i gjennomsnitt 63 dager å selge en bolig i januar i år, noe som er fem dager mer enn tilsvarende i 2018. Raskest salgstid hadde Oslo med 37 dager og tregest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 104 dager, sier Macic.

Oslo kan falle mest 

Prognosesenteret opprettholder oppfatningen om at Oslo kan få et større prisfall enn landet for øvrig. 

- I Oslo var den månedlige prisveksten i januar 1,7 prosent nominelt, og 0,3 prosent sesongjustert. Det nominelle snittet for januar siste 10 år er 2,8 prosent i Oslo. Til sammenligning var januar-prisveksten 1,6 prosent i finanskriseåret 2008 i Oslo. Vi registrerer også at antall boliger lagt ut for salg økte med hele 19,4 prosent i Oslo i januar i år, sammenlignet med samme måned i fjor, mens omsetningene økte med 7,4 prosent i samme periode. Det indikerer at antallet usolgte boliger kommer til å stige i Oslo fremover, og vi fastholder fortsatt vår prognose om at Oslo-prisene kan korrigeres mer nedover enn resten av landet, sier sjeføkonomen. 

Opprettholder prognose om prisfall

- Vi venter fortsatt en svak prisnedgang på et par prosent i 2019 som helhet, grunnet økning i rente og boligtilbud – uten at det er noe dramatikk knyttet til det, sier Macic.

3003
b-0FalseTrue
Kommersielt innhold fra MesterAlliansen
0

MesterAlliansen er landets ledende håndverkerkjede og består av de beste håndverksbedriftene.

Har du et større prosjekt som skal skille seg fra mengden? Ikke nøl med å ta kontakt. 

Om det er lettere at vi tar kontakt med deg fyller du inn navn og telefonnummer i kontakt oss skjema under.

title

Ønsker du å bli kontaktet av oss for å høre mer om våre muligheter?

input field

input field

CONTACT INPUT BOX

CHECKBOXES

Ønsker å bli kontaktet på

single button

14


529
c-63TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF