Utdannet dekorasjonsmaler i Frankrike

For å lykkes som dekormaler må du være lærevillig, interessert, tålmodig og nøye.

Av MesterAlliansen

Merete Nordli

MesterAlliansen

15. april 2019
SWITCH SECTION
0

Monica Tollnes er utdannet dekorasjonsmaler i Frankrike

Monica Tollnes forteller at hun har alltid har tegnet og malt og valget derfor tegning, form og farge på Lørenskog videregående skole hvor hun gikk fra 1994-1997. Fortsatte på grafisk design på MI (Merkantilt Institutt i Oslo) etter dette jobbet hun med freelands oppdrag. For å få flere bein så stå på tok hun en utdannelse som regnskapsmedarbeider og jobbet noen år som dette.

I begynnelsen av 2000 tallet leste hun tilfeldig en artikkel om en utdannelse i dekormaling i Nord Norge. Monica ble nysgjerrig og begynte å undersøke dette nærmere og kom over en dekormalerutdannelse i en liten landsby mellom Toulouse og Bordeaux i Frankrike. Høsten 2003 kjørte hun nedover i Europa i en liten rød Ford Fista sammen kjæresten sin Lasse. De leide en liten leilighet som Madam Morelle i landsbyen Penne-D´Agenaise som er fra middelalderen, liten og veldig sjarmerende. Utdannelsen foregikk i ett atelier i landsbyen med plass til 27 elever. Året som Monica var der var også to amerikanske elever mens ellers var de andre franske. Undervisningen var fra 8 – 18, Monica kunne ikke fransk, men skolen la til rette sånn att en av de franske elevene oversatte til engelsk. Dekormaling e ett praktisk fag som mye av kunnskapen får man ved se og praktisere. Hun er veldig glad for at hun tok denne utdannelsen som var veldig lærerikt, spennende og som åpnet dører for karrieren videre. I dag bor Monica fortsatt sammen med Lasse på Gjerdrum i Akershus med de to barn sine. Monica er nå malermester og prosjektleder i Malermester Buer AS.

Monica har utført mange spennende og utfordrende prosjekt. Ett av de som hun vil trekke frem Parkkvartalet, en bygård bak slottet som i dag er Frogner House Apartments. Dette er en fredet bygård der trapperom og enkelte av leilighetene fortsatt er fredet og restaurert i henhold til riksantikvarens retningslinjer. Arbeidene i dette prosjektet foregikk i flere faser med tidspress, utfordrende og spennende oppgaver.

Monica vil oppfordre flere til å bli dekormaler. Du får jobbe mange forskjellige steder, får sett og opplevd mange historiske bygninger, kirker og flotte hjem og boliger. Som dekormaler/maler jobber du inne når det regner og er dårlig vær fordi maling krever stabil tørke sammenlignet med andre håndverksfag. Det gir en god følelse å kunne forlate ett prosjekt penere og vakrere enn da du startet. Du får rett og slett gjøre en forskjell gjennom arbeidet du gjør.

Jobben er veldig allsidig, alt fra å male og dekorere møbler, takmalerier, forandre farge, lage malerier på vegg, male logoer, skilt, blande og lage farger, gullforgylling ådring og marmorering. Monicas har stor passion for å restaurere og få bygninger og rom tilbake til opprinnelig byggeår.

For å lykkes som dekormaler må du være lærevillig, interessert, tålmodig og nøye. I tillegg må du kunne fargelære.  Vi opplever at har Monica har kunstneriske evner og god estisk sans.


3587
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180918121045004.png #FFFFFF
Les også