SWITCH SECTION

Velg riktig maling

Underlag, glansgrad og vaskbarhet er viktige stikkord

Av ByggeBolig
21. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190121104354599.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190121104354599.jpg?maxwidth=2000
0

Når du går langs malingshyllene i byggevarebutikken, er fort gjort å bli overveldet av utvalget. Her finnes blant annet ulike glansgrader, maling for ulike materialer og maling som er vaskbare og ikke. Hva i all verden skal du velge?

Underlag

For det første må du ta utgangspunkt i hva slags underlag du skal male på. Det finnes nemlig forskjellige typer maling for ulike underlag, eksempelvis gipsplater, tre og betong. For å få det sluttresultatet du ønsker og produsenten lover, er det viktig å velge riktig her.

Glansgrad

Deretter må du bestemme deg for glansgrad. Det finnes alt fra supermatt maling med glansgrad 01 til superblanke malinger med glansgrad 80. Det er imidlertid ikke slik at alle typer malinger kan fås i alle glansgrader. Typiske malinger for gips- og sponplater vil være matte, mens maling ment for dører og listverk finnes helt opp til glansgrad 80.

Glansgrad spiller både en estetisk og praktisk rolle. Jo mer glans det er i malingen, jo mer lys vil den reflektere. Dermed får du mer spill og et livligere uttrykk på en overflate malt med høy glansgrad. Mattere maling gir et mer dempet og jevnt uttrykk. Dessuten har matt maling som regel bedre dekkevne enn blank maling. Et annet poeng er dessuten at de matte malingene skjuler ujevnheter i underlaget bedre enn blank maling.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra MesterAlliansen

Det er forholdsvis vanlig å velge matte malinger til vegg og tak, men blankere maling på listverk, dører og detaljer. Panelte vegger og tak kan med fordel males med høyere glansgrad enn platekledde vegger.

Vaskbarhet

Rent praktisk vil en maling med høy glansgrad være glattere enn matt maling. Det gjør den enklere å vaske ettersom vaskeredskapene glir lettere på overflaten. Vi er imidlertid forbi den tiden der matt maling var ensbetydende med overflater som ikke kunne vaskes. Mange av de matte malinger er i dag både slitesterke og vaskbare, men det kan lønne seg å sjekke dette spesifikt før du tar et valg.

1952
b-FalseTrue
Kommersielt innhold fra MesterAlliansen
0

MesterAlliansen er landets ledende håndverkskjede og består av de beste håndverksbedriftene.

  • MesterAlliansen består av Norske og seriøse kvalitetsbevisste malermesterbedrifter.

  • MesterAlliansen har mange års erfaring fra håndverksbransjen og har stolte, dyktige og motiverte medarbeidere.

  • MesterAlliansen har faglærte medarbeidere med mesterbrev blant annet som malermester, muremester og tømrermester.

  • Mesteralliansen utfører krevende og komplekse prosjekt i hele landet.

  • MesterAlliansen har høyt kvalifiserte malere som utfører kunst- og antikvarisk maling.

title

Ønsker du å bli kontaktet av oss for å høre mer om våre muligheter?

input field

input field

CONTACT INPUT BOX

CHECKBOXES

Ønsker å bli kontaktet på

single button

14


879
c-63TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF